Ne Yapmamız Lazım?
Eğer neden bu Dünya'da olduğumuzu anlayabildiysek, ya da en azından anlayabilme çabamızı, okuyarak, düşünerek, çevremize ve herşeye bakarak anlamaya çabalayarak, hiç bırakmadan sürdürüyorsak, o zaman ikinci sırada, peki ne yapmamız lazım sorusu geliyor.
Madem ki bu Dünya'da oluşumuzun bir nedeni var, o zaman yapılması gerekenler var bu dünyada kalma süremiz içerisinde. Düşünelim ki bir üniversiteyi kazandık girdik. Doktorluk bölümünü kazandık ve bu üniversiteye doktor olmak için gideceğiz. Üniversite büyük bir kampüs ve içerisinde farklı bölümler de var. Farkı fakülteler, her birinin içinde garklı derslikler, farklı öğretmenler. Süreli bir zamanı var üniversitenin. Bu süreli zaman içinde derslere girip, derslerin konularını öğrenip, arkasından tekrarlarımızı yapıp çalışıp, toplam süre içerisinde belli zamanlarsa yapılacak sınavlara girip iyi notlar almak zorundayız ki üniversiteden mezuniyet demek olan, yani doktor olabilme sonucunu bize veren diplomamızı alabilelim ve hatta diplama notumuzu daha yükseğe çıkarmaya çalışalım ki daha bir hastanede daha iyi şartlarda doktorluk yapabilelim. Kampüsün içerisinde çok farklı sosyal imkanlar da mevcut. Açık ve kapalı spor salonları, futbol stadyumu, kantinler, alışveriş merkezi, restorantlar, cafeler, sinema, yüzme havuzları, kampüsün içinde bir orman, yeşil alanlar ve daha çok sayıda sosyal etkinlik fırsatı veren imkanlar. Üniversite içinde bulunduğumuz süre içinde, ana amacımız doktor olmak olduğu için önce dersleri iyice öğrenip uygulayacağız, ki sınavlardan yüksek notlar alabilelim ve diploma notumuzu yükseltebilelim; ama aynı zamanda da bu sürecin daha rahat ve mutlu ve eğlenceli geçebilmesi için de üniversite kampüsünün içindeki tüm sosyal imkanlardan, üniversitenin belirlediği kurallara dikkate alarak ve bu kurallara uyarak yararlanabileceğiz.
Yeter ki, sadece üniversite kampüsü içindeki sosyal imakanlara dalarak, bu üniversitede asıl bulunma amacımızı unutmayalım. Sosyal imkanlardan faydalanırken, asıl amaç olan dersleri iyi öğrenip, sınavlardan iyi sonuçlar alarak, yüksek bir diploma notuyla iyi bir doktor olarak çıkabilelim bu üniversiteden, sınırlı öğrenim süremiz dolunca. Çünkü yoksa üniversite kampüsünde tüm sosyal imkanlardan faydalanmak için illa ki bu üniversitede olmamıza gerek yoktu, herhangi bir başka yerde de bu tür imkanlardan faydalanarak yaşayabilirdik, 4-6 senemizi hergün ve hergün o üniversiteye gitmek için harcamaya gerek de yoktu o zaman. Dolayısıyla meselenin özünü, yani bu üniversitede geçireceğimiz sınırlı sürenin tek amacının iyi bir doktor çıkmak olduğunu kendimize hergün hatırlatmalıyız. Ve o arada da, derslerimizden ve sınavlardan vakit buldukça, üniversitenin sunduğu diğer sosyal imkanlardan da üniversitenin belirlediği kurallara dikkate alarak ve bu kurallara uyarak yararlanalım.
Üniversiteye girdiğimiz anda, Öğrenci İşleri Müdürlüğü elimize bir Üniversite Kuralları Klavuzu tutuşturur. O üniversitenin ne amaçla kurulduğu, nasıl bir vizyon ve misyonda olduğu, öğrencilerin asıl olarak neye odaklanması gerektiği, üniversitede kalacağımız süre içerisinde yapmamız gereken ve yapmamız gereken tüm kurallar gibi üniversieyi ve öğrencileri ilgilendiren tüm detaylar bu klavuz içerisinde bulunur. Üniversitede geçen süresinin iyi bir şekilde değerlendirilebilmesi ve de başarılı sonuçlar elde edebilmek için her öğrencinin bu Üniversite klavuzunu okuması, gerektiğinde tekrar tekrar okuması ve ne istenildiğini anlamaya çalışması çok öenmlidir. Aksi taktirde, zaten belli olan üniversite kurallarına uymadığı için (çünkü klavuzu okuyup bilgilenmediği için) disiplin cezası bile alabilir. Ya da üniversite geçirdiği süre içinde aslında yararlanabileceği ama haberi olmadığından bilmediği pek çok imkandan da mahrum kalacaktır.
İşte Dünya hayatı bir çeşit üniversite hayatına benzer. Gelmenin bir amacı var, kalınan sürenin bir amacı ve yapılması gerekenler listesi var, yapılması ve yapılmaması gerekenleri belirleyen kuralları var; kalınan sürede faydalanabilecek çok sayıda imkanları var. Yapılması gereken ise, tüm bunları Dünyanın ve Hayatın Kullanma Klavuzundan iyice öğrenmek ve mezun olmaya ve de daha önemlisi mezun olurken Hayat Diploması üzerinde yazılacak olan mezuniyet notunu artırmak için hergün uğraşmaktır.